IN MEDIAS RES - Od detektorového nálezu k archeologickému poznání

přednášky
sobota 24. 6. 2023 (od 16:00)  tuto akci již nestihnete 
Přednáškový cyklus IN MEDIAS RES přichází s poslední předprázdninovou přednáškou.
OD DETEKTOROVÉHO NÁLEZU K ARCHEOLOGICKÉMU POZNÁNÍ – PŘÍKLADY SPOLUPRÁCE, JEŽ PŘEPSALY DĚJINY.

Mgr. Jaroslav Bartík, Ph. D.

Detektory kovu se začaly v České republice jako nástroj volnočasové aktivity, ale i jako pomůcka archeologů, častěji uplatňovat od 90. let minulého století. Od té doby prošly výrazným vývojem nejen přístroje samotné, ale vyvíjel se i vztah archeologů k lidem, kteří se tomuto, z pohledu soudobé legislativy „nelegálnímu koníčku“, věnují. Dodnes se vedou diskuze mezi odbornou i laickou veřejností, jak k dané problematice přistupovat a zda má význam, nebo je- li dokonce legální, uchylovat se ke spolupráci. V posledních letech se přesto daří najít společnou cestu a spolupracujících hledačů významně přibývá, což se neodmyslitelně projevilo také v množství získaných nálezů i v následné míře jejich přínosu pro archeologii jako vědní obor. Přednáška je věnována zhodnocení významu spolupráce hledačů s archeology a přináší vybrané příklady detektorových nálezů, které zásadním způsobem přispěly k poznání pravěkých dějin Moravy.

Foto: Rekonstrukce rozmístění šperků a dalších artefaktů nalezených v halštatském depotu z Bánova na postavě ženy - velmožky. Depot i rekonstrukci je možné vidět v nové expozici „Pravěk Uherskohradišťska“ ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti.

Vstupné je ve výši běžného vstupného do expozice.

Vstup pro občanské spolupracovníky archeologických institucí je zdarma (nutno doložit platnou průkazkou PAS či obdobným dokumentem).

Pořadatel akce

Brána do Římské říše - https://www.facebook.com/Brana.do.rimske.rise

Pasohlávky
okres Břeclav, Jihomoravský kraj

kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia

Brána do Římské říše, Pasohlávky 244

Inzerce

Náhodné video