Z důvodu nařízení vlády kvůli koronaviru, může být akce zrušena, ověřte si prosím na oficiálním webu akce.
Z nádvoří přístupná hradní černá kuchyně vznikla při rozsáhlé renesanční přestavbě gotického strážního hradu na lovecký hrádek v letech 1570 – 1584 za vlády Zachariáše z Hradce v Telči. Byla zřízena v přízemí hlavního paláce se samostatným vchodem do nádvoří. Místnost byla zčásti vylámána v žulovém přírodním skalním bloku a díky klenutému stropu rozdělena na dvě poloviny – samotnou černou kuchyň s otevřeným ohništěm a přední místnost pracovní. Zaklenutý strop a dva příčné trámy tvořily v černé kuchyni přirozenou podobu jakéhosi dýmníku. Kouř z ohně byl odváděn velkým otvorem v severní stěně do komína a zároveň také zateploval i severní stěnu paláce. Tento prostor je doposud zachován ve své původní podobě. V přední části, která navazovala na černou kuchyň, bylo možné připravovat a dokončovat pokrmy v čistém prostředí. Pravděpodobně na přelomu 18. a 19. století byl otvor vedoucí do komína v severní stěně částečně zazděn a pod ním postavena velká pec na pečení chleba, vaření a ohřívání vody v kamnovci. Babička paní Dany Kružíkové, která žila v blízké Růžené, v této kuchyni vařila pro lesnické adjunkty a další panské zaměstnance ještě před 1. světovou válkou. Svědčí o tom i jediná dobová fotografie, pořízená asi těsně před požárem hradu v roce 1915. Mohutný požár prostor černé kuchyně přímo nezasáhl, ale pec i komíny se přestaly používat a začaly se časem rozpadat. Prostor byl pak po celou další dobu využíván jako skladiště. V roce 2008 byl prostor černé kuchyně citlivě opraven, včetně dostavby zničené části pece a zpřístupněn veřejnosti. Část místnosti tvoří expozice černé kuchyně, ve zbylém prostoru je nyní pokladna hradu. Místnost je volně přístupná všem návštěvníkům hradu.