Vánoce prince Felixe na zámku Hradec nad Moravicí

dlouhodobé akce | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
sobota 2. 12. 2023 (10:00) – sobota 30. 12. 2023 (16:00)  tuto akci již nestihnete 
Dopis osmiletého Felixe Lichnovského matce Eleonoře, nalezený v roce 1993 náhodně ve stavební suti při rekonstrukci zámku Hradec nad Moravicí, se stal námětem letošních Vánoc.

Překlad zní: Moje milá maminko! Děkuji ti, že jsi mi vánoční stromeček už připravila. Bude jistě velmi pěkný a bude se nám jistě všem líbit, udělá nám radost. Nechci Tě v tom vánočním čase zdržovat, ale já i mé sestry doufáme, že na něm bude viset mnoho krásných věcí. Těšíme se velice na dobré jídlo. Ha, ha, dostaneme mnoho! Jsem Tvůj poslušný syn. Tobě, drahá maminko Felix von Lichnovský.
Tvůj syn 1822, 24. prosince V Hradci ve Slezsku.

Slavnostní výzdoba pokojů, rodinná sešlost u vánočního stolu a dárky pod nastrojeným stromečkem jsou novým fenoménem, vyvíjejícím se od 19. století. První zmínky o této tradici na vídeňském panovnickém dvoře se objevují ve spojitosti s okázalými oslavami Vánoc v paláci, dnes známém jako muzeum Albertina. Vyvolaly takové nadšení, že v roce 1824 si do svých apartmánů pořídil takový stromek i císař František I. Na katolický vídeňský dvůr tak pronikl protestanský symbol vánoc a následně se šířil po celé monarchii.

Pojďte se s námi projít reprezentačně vybavenými zámeckými interiéry s vánočními dekoracemi v historickém aranžmá, stromečky, dobovými dárky, hračkami i sto let starým betlémem. To vše budete moci spatřit na mimořádném vánočním okruhu na zámku v Hradci nad Moravicí.
Rezervace prohlídek:
+420 553 783 915
+420 553 783 444

rezervace.hradec@npu.cz

https://www.zamek-hradec.cz/cs/online-vstupenky/online-vstupenky
(rezervace prohlídek)

Pořadatel akce

Hradec nad Moravicí (zámek), tel. +420 553 783 915, rezervace.hradec@npu.cz

Hradec nad Moravicí (zámek)
okres Opava, Moravskoslezský kraj

Zámek ve správě Národního památkového ústavu
Rozsáhlý areál s parkovou úpravou, jehož součástí je empírový Bílý zámek, historizující Červený zámek a bílá věž, vše ve stylu německé novogotiky. Na tomto místě stával původně gotický hrad.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Castles.cz
Wikipedia

Inzerce

Naše skupina se zabývá historickým obdobím gotiky (cca 1380- 1420).
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Náhodné video

Lada Vaculíková | Šermířské školy a techniky