Přednáška „Hrad Grabštejn pod taktovkou nové kastelánky“

zdarma | přednášky | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
čtvrtek 30. 9. 2021 (od 18:00)  tuto akci již nestihnete 
30. 9. 2021 od 18:00 Velký sál Krajské vědecké knihovny v Liberci

Jak vypadala návštěvnická sezona 2021, průběh obnovy nádvoří, plány správy hradu na rok 2022 – (nejen) o tom bude přednášet kastelánka hradu Grabštejn Mgr. Věra Ozogánová.

Návštěvníkům hradu Grabštejna jistě neuniklo, že se do jeho areálu po letech vrátil stavební ruch. Sezóna 2021 se tak nese ve znamení rekonstrukce malého nádvoří. Ta s sebou nese i předstihový archeologický výzkum, který přinesl mnohé poznatky o nejstarších dějinách hradu a dává nám možnost třeba i dále rozšířit staronovou archeologickou expozici. Ta vznikla už vloni, ale přes zimu a covidovou pauzu doznala některých změn. Změn však čekalo na návštěvníky hned několik: rekonstrukce si vyžádala změny na prohlídkových trasách či jinou podobu kulturních akcí. Končící sezóna nám umožňuje i zhodnotit uplynulé a myslet na budoucí, závěrem našeho povídání je tak na místě představit, co nás na Grabštejně ještě čeká a co je v plánu na budoucí léta. Ať přímo na hradě, nebo v jeho bezprostředním okolí.
Vstupné dobrovolné.

Pořadatel akce

Grabštejn (hrad), tel. +420 482 724 301, grabstejn@npu.cz
Přednáška „Hrad Grabštejn pod taktovkou nové kastelánky“

Grabštejn (hrad)
okres Liberec, Liberecký kraj

Hrad ve správě Národního památkového ústavu
Zámek stojí na místě hradu z 11. století. Po dobytí Mikulášem z Kašperka se mění na husitskou pevnost. V roce 1562 přestaven na renesanční zámek. Klasicistní úpravy nastaly v roce 1818. Po r. 1945 využíván armádou, poté ponechán chátrání. Od r. 1992 je postupně rekonstruován.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Wikipedia
Facebook

Inzerce

Video z místa konání