Hradní palác s věží (základní okruh)

stálé expozice | zbrojnice | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
Po dokončení restaurátorských prací a rozsáhlé památkové obnovy je od jara 2023 opět otevřen objekt hradního paláce. Prohlídka zahrnuje interiéry hradu vybudovaného pány z Pernštejna na přelomu 15. a 16. století. Poprvé v novodobých dějinách se veřejnost může podívat i do severního křídla paláce. Součástí prohlídky je dále např. sklepení s archeologickými nálezy, reprezentační rytířský sál, zbrojnice, inovovaná expozice parforsních honů a výstup na věž. Vybrané expozice jsou speciálně nazvučeny - z Kuňky je nově hrad, který hraje, hrad, který zní! A zachován zůstal i největší drak, který kdy obýval české hrady. Prohlídky jsou samostatné a jejich uváděná délka je tak pouze orientační - záleží na návštěvnících, kolik času na prohlídce hradu a expozic stráví. Součástí prohlídky paláce je v každou celou hodinu (mimo individuálně objednané skupiny) výklad o historii Kunětické hory na palácovém nádvoří.
• Prohlídka tohoto okruhu je vždy samostatná, tj. bez doprovodu průvodce. Zakoupíte vstupenku a rovnou vyrážíte.

• Fakultativní výklady o historii hradu si zájemci mohou poslechnout v přízemí paláce obvykle v každou celou hodinu, není- li uvedeno jinak. Otevírá- li hrad v 9:30, první výklad bude následovat v 10:00. Otevírá- li hrad v 10:00, první výklad bude následovat v 11:00. Zavírá- li v 16:00 (resp. 17:00/17:30), poslední výklad proběhne v 15:00 (resp. 16:00). Aktuální časy výkladů jsou k dispozici v pokladně a u vstupu do paláce.
• Časy vpravo u návštěvní doby vymezují první a poslední možný vstup na prohlídku tohoto okruhu.

Pořadatel akce

Kunětická Hora (hrad), tel. +420 466 415 428, kunetickahora@npu.cz

Kunětická Hora (hrad)
okres Pardubice, Pardubický kraj

Hrad ve správě Národního památkového ústavu
Pozdně gotický hrad Pernštejnů vzniklý přestavbou staršího objektu na přelomu 15. a 16. stol. s unikátním opevňovacím systémem. Poničen švédskými vojsky r. 1645. Restaurován na počátku 20. stol. podle plánů architekta D. Jurkoviče.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Castles.cz
Wikipedia
Facebook

Inzerce

Video z místa konání

Milan Daněk | Promo videa - památkové objekty