Příběh žinylky - komentovaná prohlídka výstavy a exkurze Tkalcovny

výstavy
neděle 2. 7. 2023 (14:00 – 15:30)  tuto akci již nestihnete 
Pojďme se nyní zaposlouchat do příběhu o historii a původu žinylky, který nám ona sama povypráví:

„Jmenuji se žinylka a jsem dvojitě tkaná. Narodila jsem se ve Francii a koncem 19. století jsem se dostala až do Hlinska, kde se o mě začal starat Josef Lašek. Rozhodl se mě trošičku pozměnit a udělal ze mě opravdovou chlupatou housenku. V Čechách jsem slavila úspěch s šálami a plédy, s nástěnkami, potahy na polštářky a hlavně s koberci. Díky nim jsem se proslavila ve světě, znali mě od Sydney až po New York. Dostala jsem se i do Buckinghamského paláce. Oblíbily si mě také herečky Lída Baarová nebo Adina Mandlová. Po válce mě však začali stále více omezovat a začátkem 80. let jsem musela odejít na odpočinek. Přestali mě vyrábět.

Po více než třiceti letech získávám svou někdejší slávu zpět. Josef Fidler však se mnou musel začít od začátku, protože záznamy o mé ruční výrobě se nedochovaly. Navzdory tomu jsem od roku 2018 zapsaná na Seznam nemateriálních kulturních statků České republiky. Budu moc ráda, když se za mnou v hlineckém Betlémě v domku čp. 178 zastavíte.

Pokud byste chtěli vyslechnout celý můj příběh přímo od Josefa a vidět, jak vznikám, zajděte také do jeho Tkalcovny na Betlémě v domku čp. 361. Kdy? 1., 2., 5., 6. a 22. července vždy ve 14:00. “

Pořadatel akce

Národní muzeum v přírodě - https://www.facebook.com/NarodniMuzeumVPrirode

Hlinsko (Muzeum v přírodě Vysočina)
okres Chrudim, Pardubický kraj

Skanzen
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Wikipedia

Inzerce

Naše skupina se zabývá historickým obdobím gotiky (cca 1380- 1420).
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Náhodné video