Premiérové odpoledne s Festivalem Jakuba Jana Ryby na zámku v Rožmitále

zdarma | hudební koncerty
sobota 7. 10. 2023 (od 16:00)  tuto akci již nestihnete 
Poslechový večer s hudbou Jakuba Jana Ryby a četbou z jeho knihy Můj život a hudba.

Premiérové uvedení nahrávek z koncertů 6. ročníku 2023 Festivalu Jakuba Jana Ryby z digitálního archivu festivalu
Zámek Rožmitál pod Třemšínem, sobota 7. října 2023 od 16 hodin
Pořadem provázejí realizátoři Festivalu Jakuba Jana Ryby ředitel Šimon Kaňka a dramaturg Zdeněk Klauda.
Vstupné dobrovolné

Projekt Festivalu Jakuba Jana Ryby je nadregionální kulturní aktivitou společnosti Anthonea Musica s. r. o. prezentující žánr klasické hudby v konceptu osvětové, autenticky nekomerční a ryze umělecké nekonzumní produkce. Médiem projektu je osobnost Jakuba Jana Ryby. Projekt má za sebou realizaci šesti ročníků, ve kterých doposud vyprodukoval pět desítek akcí a každoročně se koná ve Středočeském a Plzeňském kraji. Cílem Festivalu Jakuba Jana Ryby je představit publiku koncertní provedení všech Rybových dochovaných skladeb z jeho katalogu. Většina Rybových skladeb je veřejnosti úplně neznámá, pouze u nepatrného zlomku došlo v minulosti ke koncertnímu provedení nebo realizaci nahrávky. V každém již realizovaném či připravovaném ročníku přinášíme publiku nové poznání Rybova díla a tento segment jeho odkazu tvoří dlouhodobou dramaturgickou osu Rybova festivalu. Obsahem programu Rybova festivalu je pohled na skladatelovo pestré symfonické, komorní, vokálně- instrumentální a duchovní dílo v souvislostech jeho předchůdců, současníků a následovníků. Rybův festival též podněcuje hudební skladatele k vytvoření nových skladeb, které jsou koncertně provedeny v rámci Rybova festivalu.

V rámci webu www.rybuvfestival.cz poskytujeme všem uživatelům menu plné nevšedního obsahu. Můžete se zde dozvědět spoustu informací o Jakubu Janu Rybovi, o Festivalu jemu věnovanému a též si poslechnout širokou paletu jeho krásné hudby. V menu můžete vyhledat sekci média a zaposlouchat se do výběru nahrávek z koncertů všech pěti uplynulých ročníků exkluzivně zveřejněných v pořadu Akademie na vlnách České rozhlasu stanice Vltava, nebo nás naleznete na platformách Spotify a YouTube. Od roku 2018 se nám podařilo koncertně realizovat přes tři desítky Rybových skladeb. Dokladem naší činnosti je digitální archiv profesionálních audio nahrávek ze všech realizovaných koncertů. Ke každému uvedenému Rybovu dílu vytváříme novou kritickou edici notového materiálu, ze kterého se koncertní provedení realizuje. Tím neustále obnovujeme nedílnou součást Rybova hudebního katalogu, jelikož bez kvalitního notového materiálu by hudba nemohla znít. Tato naše aktivita má svoje webové stránky http://www.projectryba.com/

Záměrem Rybova festivalu je prezentace Jakuba Jana Ryby jako české renesanční osobnosti. Představujeme Rybu nejen jako autora České mše vánoční, ale jako umělce mnoha mimořádných talentů. Rybův festival publiku předkládá nejen Rybovu hudební tvorbu, která zaznívá ve špičkové interpretaci v tzv. Rybově mikroregionu, tedy na místech Rybovy působnosti, ale akcentuje i přesahy jeho literárního a edukativního díla. Jelikož zatím pravou fyzickou tvář Rybovy osobnosti neznáme, osvětlujeme alespoň celistvý kontext Rybova díla, ze kterého je možné dále čerpat a který nebyl do vzniku Rybova festivalu takto chápán. Festival Jakuba Jana Ryby, to je hudba, která vás vezme za srdce.
Přijďte s námi zažít mimořádné zážitky ve společnosti Rybovy hudby!
Jakub Jan Ryba:

„…Přitom jsem se řídil zásadou, že to, co jsem chápal, jsem nechal být. Když se objevilo něco nejasného, opsal jsem to a zaobíral jsem se tím, dokud se mi nerozsvítilo…“

Faksimile rukopisu Jakuba Jana Ryby obsahuje životopisné údaje a přehled skladatelské tvorby, o které byl Ryba požádán tehdejším knihovníkem Kláštera premonstrátů a ředitelem kůru Bohumírem Janem Dlabačem. Kniha obsahuje rovněž poznámkový aparát, který samotné Rybovo vyprávění zpřesňuje. Vlastní životopis napsal Jakub Jan Ryba v roce 1801, tedy v době, která představovala zřejmě šťastnější etapu jeho života. Z obsahu je patrna láska k rodině, přátelům i dobrodincům, láska k hudbě, hluboká víra, úcta ke své vlastní práci a obdiv k hudebním velikánům své doby. Dokázal však projevit i negativní emoce. Jazykem textu je bezchybná němčina, je však zřejmé, že autorovým rodným jazykem nebyla. Životopis je částí fondu Strahovské knihovny. Podnětem k jeho vydání v roce 2005 bylo 240. výročí skladatelova narození a 190. výročí jeho úmrtí. Publikace má formu vědecko- populární edice. Ke každé stránce faksimile originálu, který je psán v jazyce německém, je na protější straně uveden německý přepis a pod ním český překlad. Konec textu je opatřen jmenným rejstříkem.

Pořadatel akce

Rožmitál pod Třemšínem (zámek)
okres Příbram, Středočeský kraj

Zámek
Zámek oválného tvaru, vymezený s největší pravděpodobností hradbami bývalého hradu z 13. stol. Hlavní zámeckou budovu nechal v 16. stol. postavit Zdeněk Lev z Rožmitálu. Z hradu zůstala zachována pouze hranolová věž.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Wikipedia
Facebook

Inzerce

Náhodné video