Žijeme středověkem!

festivaly | přednášky | gastro | vystoupení
sobota 19. 9. 2020 (10:00 – 17:00)  tuto akci již nestihnete 
Ve Zlíně se uskuteční pátý ročník rodinné zážitkové akce Žijeme středověkem! Program zaměřený na rekonstrukci dávných středověkých řemesel proběhne v sobotu 19. září od 10 do 17 hodin v parku u zlínského zámku. Zážitková středověká akce představí někdejší řemesla – bednáře, zpracování vlny, kováře, ranhojiče, pletení košíků, písařku, výrobu keramiky a mnoho dalších technik. Pro návštěvníky se chystají ochutnávky jídel podle středověkých receptur, šlechtické stany, ukázky soubojů, historické přednášky a další zážitkové středověké aktivity. Děti se mohou těšit na středověké hry, mletí mouky, pečení placek a výrobu svíček.

Jak v minulosti vypadalo třeba zpracování vlny? Návštěvníci uvidí česání vlny, předení na vřetánku, tkaní na lucetu, karetkách a hřebenovém stávku. Zajímavostí bude ukázka práce ranhojiče - amputace, vypalování ran a vytahování šípu. Děti se jistě zabaví výrobou vlastní placky, výrobou svíčky nebo jízdou na středověkém kolotoči.

Díky sdružení Čeládka řemeslná se na akci chystá také středověká kuchyně. V kotlíku se budou připravovat např. Jazyky v černé jíše nebo kaše z hlavy vepřové. Budou se vařit a podávat jídla připravované podle původních receptur. Budoucnost návštěvníkům představí středověká věštkyně z 15. století.

Lahůdky bude připravovat Jana Gazdošová, která patří k hlavním garantům středověkého programu. „K zájmu o historii jsem se dostala před desíti lety, kdy jsme s dcerou působily ve skupině historického šermu. Začala jsem si dohledávat informace, podrobně prohlížet iluminace v manuskriptech. Postupem času jsem ale zjistila, že mi nestačí pouze vystupovat a šít kostýmy. Chtěla jsem se s ostatními podělit o své nabité informace ohledně technik zpracování kostýmů, účesů, zavití hlavy a poslední dobou také o vaření. Založili jsme spolek Čeládka řemeslná, a teď se pokoušíme s podobnými nadšenci předvádět trochu jinou historii. Tu pravou. A věřím tomu, že budeme každým dalším rokem ještě lepší a věrohodnější, “ říká Jana Gazdošová.

„Je skvělé, že se podařilo propojit komunitu nadšenců, kteří se baví středověkem a mají chuť své umění a znalosti předvést veřejnosti. O středověké historii se toho mohou malí i velcí návštěvníci nejvíce dozvědět právě takovou živou formou, “ dodává Věra Stojarová, organizátorka akce.

Ne náhodou se program koná u zlínského zámku, ten je totiž nejstarší dochovanou stavbou ve Zlíně a již v době středověku na jeho místě stávala malá gotická tvrz.

Akce Žijeme středověkem je podporována Statutárním městem Zlín jako součást projektu Živý Zlín.

Pořadatel akce

Inspirace Zlín z. s., Čeládka řemeslná a Živý Zlín
Žijeme středověkem!

Zlín
okres Zlín, Zlínský kraj

Místa v okolí:
[2.1 km] Hradisko
[5.2 km] Tečovice
[5.2 km] Malenovice
[5.2 km] Malenovice (hrad)
[6.5 km] Fryšták
[9.3 km] Provodov
[9.6 km] Otrokovice
[9.7 km] Lukov (zřícenina hradu)
[12.1 km] Kurovice (hrad)
[12.4 km] Žlutava
[12.5 km] Napajedla
[12.9 km] Holešov
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia
Facebook

Zlínský zámek, Soudní 1

Inzerce

Škola šermu a skupina MANUS REGIS
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Náhodné video