XIV. Svatohorská šalmaj

jarmarky | výstavy | vystoupení | zdarma
sobota 11. 9. 2021 (od 10:00)  tuto akci již nestihnete 
Opět po roce se potkáme na Svaté Hoře v Příbrami a vrátíme se o několik set let zpět... 11. září se na nádvoří Svaté Hory a v přilehlých prostorách uskuteční Svatohorská šalmaj.

Tato dnes již tradiční akce vznikala postupně jako malé hudební a divadelní ohlédnutí do minulosti našeho regionu. Propojení soudobé hudební a divadelní tvorby na historická témata s dávno zapomenutou atmosférou potulných muzikantů, kejklířů, šašků, komediantů, tanečnic a rytířských soubojů vzbuzuje stále větší zájem návštěvníků o českou historii.

Program je dramaturgicky uzpůsoben tak, aby zaujal širokou veřejnost všech věkových kategorií. Na vystoupeních se podílí rozliční umělci z řad amatérů i profesionálů. Na kulturní program navazuje tržiště, kde řemeslníci předvádí tradiční, ale i soudobá česká lidová řemesla. Návštěvníci si zde mohou zakoupit mnoho výrobků z různých materiálů.

I letošní ročník bude v některých věcech nový a jedinečný. Detaily programu budeme postupně zveřejňovat.
A co je vlastně,, šalmaj“?

Starodávný dřevěný dechový nástroj s dvojitým plátkem. V mnoha zemích přetrval v rozličných podobách do současnosti a je hojně využíván v tradiční lidové hudbě. Zvuk šalmaje je pronikavý a silný a svým tónem oznamuje, že 14. září 2019 se opět rozezní bubny tamborů a fanfáry trubačů. Hlásné trouby na vědomost všem dávají, že se opět po roce na poutním místě Svatá Hora koná historická slavnost nesoucí název,, Příbramská svatohorská šalmaj“. Z dalekých českých i cizích krajin k nám zavítají řemeslníci, hudci, tanečníci, šermíři i komedianti, kteří celý tento den lid nejen příbramský svým umem chtějí baviti.

Věříme, že hygienická opatření nepovedou k zásadnímu omezení akce, ale předpokládáme, že na realizaci a průběh akce vliv mít budou. Více informací budeme zveřejňovat postupně.
Vstup na akci je zdarma.
Akce se koná za podpory Středočeského kraje.

Více informací najdete na www.salmaj.pribram.eu

Pořadatel akce

Městské kulturní centrum Příbram - https://www.facebook.com/mkcpribram
XIV. Svatohorská šalmaj

Příbram
okres Příbram, Středočeský kraj

Místa v okolí:
[5.0 km] Obecnice
[11.3 km] Jince
[12.6 km] Valdek (hrad)
[13.4 km] Rožmitál pod Třemšínem
[13.4 km] Rožmitál pod Třemšínem (zámek)
[14.8 km] Březnice (zámek)
[15.9 km] Hostomice
[16.4 km] Dobříš (zámek)
[16.8 km] Komárov
[17.0 km] Zalužany (zámek)
[18.3 km] Hořovice
[18.3 km] Hořovice (nový zámek)
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia
Facebook

Svatá Hora

Inzerce

Škola šermu a skupina MANUS REGIS
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Náhodné video