Ve jménu lva, aneb setkání s Přemyslem Otakarem II.

promítání
pátek 30. 9. 2022 (17:00 – 21:30)  tuto akci již nestihnete 
• Promítání a beseda s režisérem dokumentárního filmu Až zařve lev Jana E. Svatoše, který natočil příběh českého krále Přemysla Otakara II. a zapomenutého poutníka Odorika, který jako první Evropan spatřil Tibet. Film předkládá divákovi pohled na jednoho z největších panovníků českých zemí, který přinesl nevídanou slávu a položil základy, na kterých dál mohl stavět Karel IV. Obdivuhodnou velikost Přemysla Otakara II. si často vůbec neuvědomujeme a tento film, který je skutečným zážitkem, toto opomenutí napravuje a vysvětluje některé křivdy a nepravdy, které jsme se na Přemyslu Otakarovi II. jako lidé neprávem dopustili.

V bezčasí Dantova očistce se potkávají dvě významné postavy českého středověku: král Přemysl II. Otakar a zapomenutý cestovatel, mnich Odorik, který jako první Evropan spatřil Tibet. Výměnou za popis cesty do východních zemí světa přiměje slavného krále složit účet za svoji vládu plnou úspěchů, ale i proher a křivd. Brzy zjišťuje, že oba mají nečekaně mnoho společného: vždyť jednomu ukradli knihu, druhému království v srdci Evropy.

Originální středověká road movie s mistrovským dialogem mezi svědomím krále a Odorikovou zvídavostí vás provede českým královstvím v době největšího územního rozmachu. Film také připomíná, že problémy řešené ve středověku jsou aktuální i v naší době: Ať je to tolerance k odlišným kulturám, plagiátorství nebo fake news. Na základě dlouholetých rešerší a spolupráce s předními českými i zahraničními odborníky se divák seznámí s unikátními a pozapomenutými historickými artefakty připomínající nadčasovost génia přemyslovského rodu.

Hlas historickým osobnostem propůjčili František Němec, Igor Bareš a Daniela Kolářová. Natáčelo se v ČR, v Itálii, Francii, Švýcarsku, Německu, Rakousku a Slovinsku.
• Představení a křest knihy Tajemný klášter pod horou, mysterium gotického kláštera Zlatá
Koruna badatelky Taťány Ješetové. Klášter byl založen Přemyslem Otakarem II. jako
jeho jediný cisterciácký klášter a kniha přináší nový pohled na stará tajemství.
Tajemství, která jsou ukotvená přímo ve stavbách samotného kláštera a nedají spát
člověku, který hledá odpovědi na překvapivé otázky – proč byl klášter umístěn tam,
kde je, podle jakého klíče byl vystavěn zlatokorunský chrám, proč je jedna
z nejvzácnějších rozet umístěna na tak netradičním místě a mnohé další. Setkání
s autorkou knihy.
• Občerstvení v podobě veganského rautu.
Cena 299,- Kč

Pořadatel akce

Kuroslepy

Inzerce

Náhodné video