Promítání filmu Až zařve lev s autorskou besedou

společenské akce | promítání | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
úterý 5. 7. 2022 (13:30) – středa 6. 7. 2022  tuto akci již nestihnete 
Příběh českého krále Přemysla II. Otakara a zapomenutého poutníka Odorika, který jako první Evropan spatřil Tibet. Dokumentární film režiséra Jana E. Svatoše v prostorách hradu Křivoklát!
Rezervace nutná na tel. č. 313 558 440
Kdy: 5. a 6. 7. 2022 od 13:30
Kde: Hrad Křivoklát

V bezčasí Dantova očistce se potkávají dvě významné postavy českého středověku: král Přemysl II. Otakar a zapomenutý cestovatel, mnich Odorik, který jako první Evropan spatřil Tibet. Výměnou za popis cesty do východních zemí světa přiměje slavného krále složit účet za svoji vládu plnou úspěchů, ale i proher a křivd. Brzy zjišťuje, že oba mají nečekaně mnoho společného: vždyť jednomu ukradli knihu, druhému království v srdci Evropy.

Originální středověká road movie s mistrovským dialogem mezi svědomím krále a Odorikovou zvídavostí vás provede českým královstvím v době největšího územního rozmachu. Film také připomíná, že problémy řešené ve středověku jsou aktuální i v naší době: Ať je to tolerance k odlišným kulturám, plagiátorství nebo fake news. Na základě dlouholetých rešerší a spolupráce s předními českými i zahraničními odborníky se divák seznámí s unikátními a pozapomenutými historickými artefakty připomínající nadčasovost génia přemyslovského rodu.

Hlas historickým osobnostem propůjčili František Němec, Igor Bareš a Daniela Kolářová. Natáčelo se v ČR, v Itálii, Francii, Švýcarsku, Německu, Rakousku a Slovinsku.
UPOUTÁVKA ZDE

Pořadatel akce

Křivoklát (hrad), tel. +420 313 558 440, slaby.petr@npu.cz

Křivoklát (hrad)
okres Rakovník, Středočeský kraj

Hrad ve správě Národního památkového ústavu
Rozlehlý gotický hrad, původně lovecký hrad Přemyslovců, přestavěný na konci 15. stol. pro Vladislava Jagellonského. V 16. stol. vězení. R. 1643 vyhořel, na přelomu 19. a 20. stol. rekonstruován pro Fürstenberky.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Castles.cz
Wikipedia
Facebook

Inzerce

Agentura zabývající se uměním v historii.
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Video z místa konání

Milan Daněk | Promo videa - památkové objekty