Formanská cesta z Brna do Rousínova (1. část Brno–Tvarožná)

pohybové akce
neděle 7. 5. 2023 (14:00 – 18:30)  tuto akci již nestihnete 
Nenáročná pěší túra pro zájemce o historii našeho regionu. 9 kilometrů pěšky (polní cesty) + IDS JmK.

Přemýšleli jste někdy nad tím, kudy se jezdilo z Brna do Rousínova ještě před tím, než byla v první polovině 18. století (kolem roku 1740) zprovozněna císařská silnice (dnešní II/430)?

Objevte s námi kudy vedla stará Olomoucká cesta, zvaná též formanská, biskupská, stará královská nebo solná.

Sraz: 14.01 Brno- Černovičky, zastávka busu č. 602 směr Brno, ÚAN Zvonařka (tj. sraz je poblíž kruhového objezdu u Lidlu a Kauflandu v Černovičkách). Bus 602 vyjíždí buď 13:35 z Rousínova nebo příp. 13.53 od Rohlenky (na Rohlence je možné nechat auto). Příjezd busu na zast. Černovičky 14.01 hod.
Konec: nejpozději 18:30 Motorest Rohlenka. V 19.08 odtud odjíždí autobus č. 602 směr Rousínov.

S sebou: jídlo a pití na celou trasu, po cestě není moc příležitostí k zakoupení občerstvení. Peníze na bus a Brněnskou MHD. Doporučujeme také dobré boty, pláštěnku/ deštník a pokrývku hlavy.

Většina trasy vede po polních cestách, částečně i po asfaltu. Je zvolena trasa západ–východ, protože je pohodlnější kvůli stoupání a převýšení. Doporučujeme pokrývku hlavy, většina cesty je mezi poli, bez stínu.

Akce se koná i v případě mírného deště. V případě hodně nepříznivého počasí bude akce přesunuta (na některou jinou neděli) a budete informování o náhradním termínu.

Je nutné se přihlásit na email helenatesarova@email.cz, uvést počet osob a také to, jestli dorazíte busem 602, který je 14.01 na zastávce Brno- Černovičky. Pro zájemce bude k dispozici materiál s historickými i místopisnými zajímavostmi (cena 20 Kč), uveďte prosím, kolik budete chtít kusů.

Důvodem, proč začínáme v Brně- Černovičkách a ne rovnou až na okraji Brna, je barokní kaplička, která kdysi stála u staré formanské cesty, zázračně přežila až do současnosti a dnes stojí polozapomenutá pod benzínkou u dálničního přivaděče na D1. Nedávno prošla rekonstrukcí. Váže se k ní zajímavá pověst zachycená v Líšeňské kronice.

Samotná pěší trasa (7 km) vede pak z okraje Brna (ze Slatiny- sídliště) přes Kandii, Podolí, dále kolem Velatic a Tvarožné. Konec naší cesty je na severovýchodním okraji Tvarožné, v místě kde kdysi stávala zájezdní hospoda Gerňa. Z Tvarožné se pak přesuneme (busem) na Rohlenku, tam výlet zakončíme.

Kontakt na organizátory: Helena Tesařová, Kr. Vážany, tel. 732 647 001, helenatesarova@email.cz

Pořadatel akce

Brno
okres Brno-město, Jihomoravský kraj

Místa v okolí:
[1.0 km] Špilberk (hrad)
[2.5 km] Vila Stiassni
[6.4 km] Tuřany
[7.4 km] Modřice
[7.4 km] Brno-Kníničky
[7.5 km] Bílovice nad Svitavou
[7.8 km] Podolí
[8.7 km] Šlapanice u Brna
[10.5 km] Mokrá-Horákov
[11.1 km] Ořechov
[11.4 km] Tvarožná
[11.6 km] Rajhrad u Brna (klášter)
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia

Inzerce

Náhodné video