Druhý adventní koncert na kunštátském zámku

hudební koncerty | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
neděle 8. 12. 2019 (15:00 – 16:00)  tuto akci již nestihnete 
Druhý adventní koncert tohoto roku je před námi. Tentokrát zahraje Indi Stivín - v současnosti nejúspěšnější český kontrabasista. Přesto, že Indi Stivín teprve oslaví 18. narozeniny, již teď má na svém kontě víc mezinárodních úspěchů, než se člověku poštěstí za celý život. V minulém roce reprezentoval Českou republiku v soutěži mladých evropských talentů Eurovision Young Musicians ve skotském Edinburgu, kde se dostal do finále.
Eurovision Young Musicians ve skotském Edinburgu, kde se dostal do finále.
Koncert se uskuteční 8. prosince v Pilastrovém sále státního zámku Kunštát od 15 hodin.

PROGRAM
Indi Stivín – kontrabas
Alice Springs –klavírní spolupráce
I. Henry Eccles - Sonata a moll (úprava Indi Stivín)
II. J. S. Bach / Ch. Gounod / - Ave Maria (úprava Indi Stivín)
III. Indi Stivín - Bohemian suite

Barokní sonátu Henryho Ecclese Stivín upravil tak, aby vynikla krása sólového kontrabasu. Po přednesení originálních témat autora se v reprízách uplatňuje sólistova invence.

Slavná Ave Maria Charlese Gounoda se dočkala již mnoha úprav a transkripcí, dnes uslyšíte originální verzi Indiho Stivína pro kontrabas.
Slovo Indiho Stivína o Suitě Bohemia:
„Moje Suita Bohemia má 5 částí. Je to pohled na naši zemi mýma očima v kontextu celých staletí.

První část Keltové nás uvede do doby, kdy naše kultura vznikala a která pro nás dodnes zůstává tak trochu tajemstvím. Život Keltů na našem území představuji syrový, ale čistý, s jasnou, až přímočarou melodikou.

Druhá část Česká země už nás dovede do nám důvěrně známého prostředí. Je o laskavé přívětivé krajině, o lesích a loukách, o našem domově. Dramatické místo se ale objeví i v této slunečné větě.

Třetí část Tarantella Praga je vyloženě veselá skladba, kterou jsem napsal speciálně pro soutěž Eurovize mladých muzikantů 2018. Je o studentském životě plném zábavy a radosti.

Čtvrtá část 1938 je potom pravým opakem části třetí. Jak už její název napovídá, přeneseme se do jednoho z nejsmutnějších roků naší historie, který předcházel těm nejtragičtějším událostem celého lidstva. V této větě ale tragédie nepropukne naplno. Tento díl suity vyjadřuje volání o pomoc, zradu a smutek.

Poslední část Slované jsem napsal v tak trochu bojovném duchu. Po předchozích částech v této větě posílám lidem energii, která je tolik potřeba při obraně malé země, která skrývá tisíce pokladů. Je o spojenectví, síle a odhodlání, o víře a bratrství. Největší hodnotou této části ale zůstává svoboda, pro kterou stojí za to žít“.
Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme rezervaci!
Jednotné vstupné 100 Kč.
Plakát ke stažení: Adventy_2019. pdf

Pořadatel akce

Kunštát (zámek), tel. +420 516 462 062, kunstat@npu.cz

Kunštát (zámek)
okres Blansko, Jihomoravský kraj

Zámek ve správě Národního památkového ústavu
Klasicistní zámek s pozůstatky románsko- gotického hradu ze 13. st. Od roku 1448 je majitelem Jiří z Kunštátu a z Poděbrad. Přestavěn renesnačně v 16. a barokně v 17. stol. Dnešní vzhled získal na přelomu 18. a 19. st.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Hrady.cz
Wikipedia

Inzerce

Agentura zabývající se uměním v historii.
Skupina finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Náhodné video