Bitwa pod Wojniczem Woynicz 1655

bohoslužby | promítání | městské (hradní) slavnosti | bitvy
pátek 29. 7. 2022 (18:00 – 20:00)  tuto akci již nestihnete 
Google Translate:

Dámy a pánové

Starosta města a obce Wojnicz Tadeusz Bąk, velitel městské policie Tarnów insp. Mariusz Dymura a ředitel Městského kulturního střediska ve Wojniczi Jarosław Bujak mají tu čest vás dnes pozvat na historickou akci s názvem Woynicz 1655, která je naplánována na poslední červencový víkend roku 2022, tedy 29. – 31. července.

Půjde o třídenní akci k připomenutí bitvy u Wojnicze, která se odehrála 3. října 1655 během švédské potopy a byla prvním střetem – pokusem o odražení švédského vetřelce na otevřeném poli. Za zmínku stojí, že se na něm podílelo mnoho šlechtických osobností té doby, včetně švédského krále Karla X. Gustava, velitele švédské armády, polního hejtmana koruny Stanisława Lanckorońského nebo tehdejšího starosty Jaworu Jana Sobieského - pozdějšího krále. Polska.

Této akce se zúčastní nejlepší rekonstrukční skupiny z Polska, ale i ze zahraničí, které se specializují na obnovu armády 17. století. Dojde k silnému nárazu, protože je budou doprovázet děla a muškety.

Plán akce je následující:
29. července h. 18:00 - pátek:
- promítnout film Ďábel z Łańcutu
30. července – sobota:

ukázky rekonstrukčních skupin - přestřelky, přepady, boje, večerní venkovní promítání filmu Zrodzeni do Sabi - pravděpodobně s filmaři z rodiny Sieniawských,

pochod vojsk ulicemi Wojnicze na Tržní náměstí - slavnostní čestná salva a oficiální pozdrav vojsk organizátory akce,
doprovodné akce (tanec)

31. července – neděle:
mše za účasti vojska,
rekonstrukce bitvy u Wojnicze Anno Domini 1655,
doprovodné akce

K organizaci akce se připojil jeden z největších historických portálů - Historykon. pl, web propagující sarmatskou kulturu a historii první republiky - Dwór Hulaszczy Sarmaty a rekonstrukční skupiny sdružené v Nezávislých regimentech.

O dalším postupu prací na akci vás budeme brzy informovat. A dnes všechny zveme na poslední červencový víkend 2022 do Wojnicze. Bude se to dít

Pořadatelé si vyhrazují právo akci zrušit nebo odložit z důvodu nepředvídaných situací, zejména z důvodu epidemiologické situace.

Pořadatel akce

Bitwa pod Wojniczem Woynicz 1655

Wojnicz
okres Polsko (okres), Polsko

Místa v okolí:
[63.0 km] Krakow (PL)
[74.9 km] Stará Ľubovňa (SK)
[87.9 km] Tenczyn (hrad) (PL)
[96.2 km] Kežmarok (hrad) (SK)
[108.0 km] Poprad (SK)
[108.0 km] Spišské Podhradie (SK)
[110.6 km] Svit (SK)
[129.9 km] Liptovský Mikuláš (SK)
[131.2 km] Dobšiná (SK)
[137.4 km] Košický hrad (SK)
[139.7 km] Partizánska Ľupča (SK)
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia

Inzerce

Náhodné video