Výstava Momentalis realis na Bezdězu

hudební koncerty | výstavy | dlouhodobé akce | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
sobota 1. 10. 2022 (9:00) – neděle 30. 10. 2022 (15:00)  tuto akci již nestihnete 
František Kříž - výstava hudební nástroje, dřevořezby, obrazy, mozaiky Momentalis realis na Bezdězu -
VÝSTAVA PRODLOUŽENA DO 30. ŘÍJNA (SOBOTA+ NEDĚLE A SVÁTEK).
Můžete vše shlédnout v době od 1. srpna do 30. září 2022 v podstřeší Purkrabského paláce hradu Bezděz..
výstava se bude jmenovat Momentalis realis,

vystavovat budu obrazy - olejomalba, hudební nástroje- největší kytara zapsaná v knize rekordů, housle abstraktních tvarů, violoncella, unikátní kytara s ukulele v jednom těle, mozaiky, dřevořezby a sochy a jiné.. S pozdravem František Kříž

Jmenuji se František Kříž, pocházím z jižních Čech a věnuji se malbě obrazů, dřevořezbě, vytvářím mozaiky, dále vyrábím hudební nástroje, mnohdy neobvyklých tvarů a různě zdobených. Moje kytara je zapsaná v Knize rekordů(největší kytara). Objevil jsem se také v roce 2020 v pořadu Toulavá kamera. Vystavoval jsem např. na zámku Dobříš, v lázních Vráž, v Českobudějovickém Rozhlasu, každoročně se účastním Dnů otevřených ateliérů. Malování jsem se začal věnovat v 28 letech, později, když moje dcery studovaly hru na nástroje, jsem zkoušel nástroje opravovat, až jsem je později začal i vyrábět. Jelikož pracuji v oboru stavebnictví, nechal jsem se tím ovlivnit při tvorbě plastik a mozaiky.

Největší část výstavy tvoří obrazy, které jsem dělal bez jakékoli předlohy. Většinou jsou to náměty a nápady, které jsou napsané u toho obrazu. Jsou to barevnější věci, protože si myslím, že na tom světě potřebujeme být také veselí, “ říká.

Expozice ale představuje i pár klasičtějších děl. „Chtěl jsem, aby bylo vidět, že umím kreslit také klasicky. Chaloupek a kapliček jsem namaloval poměrně hodně. Tady je ale třeba i obraz zachycující pardubické dostihy, protože jsem vždycky chtěl nakreslit nějaké koně, “ vysvětluje František Kříž.

Na výstavě bude skutečně k vidění kytara Františka Kříže, kterou pelhřimovská agentura Dobrý den zapsala do knihy rekordů jako největší. Měří 185 centimetrů. „Tu jsem vyráběl na rekord. Pořád jsem dělal kytaru větší a větší, aby mi zněla, když jsem hrál v hospodě, “ dodává umělec s úsměvem.

Pořadatel akce

Bezděz (hrad, zřícenina), tel. +420 723 774 904, bezdez@npu.cz

Bezděz (hrad, zřícenina)
okres Česká Lípa, Liberecký kraj

Hrad | Zřícenina
Rozsáhlá zřícenina významného královského hradu z 2. poloviny 13. století postaveného Přemyslem Otakarem II. Za třicetileté války vypálen. Zpustl roku 1785.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Castles.cz
Wikipedia
Facebook

Inzerce

Výroba trdelníků, minikoblížků, prodej medoviny, oříšků a sušené ovoce.
Výrobce finančně podporuje činnost serveru Sermiri.cz

Video z místa konání