Hlídejte si ponožky! V poličském muzeu se vyskytují Lichožrouti.

výstavy | dlouhodobé akce | pro děti | přidáno pořadatelem akcí Centrum Bohuslava Martinů v Poličce - Městské muzeum a galerie Polička
úterý 11. 6. 2019 (9:00) – sobota 31. 8. 2019 (17:00)  tuto akci již nestihnete 
Během letních prázdnin můžete navštívit výstavu Galiny Miklínové, která přibližuje průřez její ilustrační a animační tvorbou. Kromě oblíbeného Kanafáska a slavných Lichožroutů se můžete seznámit s ostatní Galininou tvorbou z posledních let.
Součástí expozice jsou kresby, ilustrace, video ukázky a autorčiny knihy k nahlédnutí.

„Tvorba Galiny Miklínové má dvě stěžejní části, které jsou si rovnocenné a vzájemně se ovlivňují. První z nich je tvorba animovaných filmů, kterou vystudovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a tou druhou je ilustrování knih pro děti. Autorka se ilustrační práci začala věnovat v polovině 90. let a záhy navázala spolupráci s básníkem a spisovatelem Pavlem Šrutem. V současnosti mají za sebou na deset knižních titulů a za ně řadu ocenění, “ uvádí kurátorka výstavy MgA. Jana Vlčková.

„Galina Miklínová není ilustrátorka běžných pohádkových příběhů, nenajdeme u ní klasické princezny, ani rytíře ve zbroji. Zato je dokonalou realizátorkou příběhů s vtipem a nadsázkou a má dar přenést se do říše dětských snů a fantazie. Galina Miklínová se našla ve vizuálním dotváření textů, které s sebou nesou typický Šrutův humor a jejich četba potěší i dospělého čtenáře. Bez tohoto tandemu si už nelze svět dětské literatury představit. Zvláštní kapitolu pak představují lichožrouti, jimž dala nezaměnitelnou podobu. Trilogie vznikla na základě jedné ze Šrutových básniček a díky oběma autorům se z lichožroutů stal světový fenomén, který Miklínová stvrdila celovečerním animovaným filmem o zlodějíčcích lichých ponožek, “ dodává.

Výstava jako již tradičně, je zaměřena především na hravém poznání světa ilustrace této autorky. Dozvíte se, kdo je Vombat Jirka a čím je tento savec tak výjimečný. Poznáte svět Lichožroutů, zapojíte se do návrhů nových vzorů ponožek, vyzkoušíte Kanafáska, jak šikovnou uspávací peřinou je, chyběla čárka a shlédnete „nebe“ plné knih.
Výstava potrvá do 1. 9. 2019.
www.cbmpolicka.cz

Pořadatel akce

Centrum Bohuslava Martinů v Poličce - Městské muzeum a galerie Polička, muzeum@muzeum.policka.org

Polička
okres Svitavy, Pardubický kraj

Místa v okolí:
[6.5 km] Sebranice
[9.1 km] Jimramov
[11.0 km] Bystré u Poličky
[12.6 km] Sněžné
[13.9 km] Svojanov (hrad)
[14.0 km] Dalečín
[14.3 km] Křižánky
[15.1 km] Svitavy
[17.9 km] Litomyšl
[18.0 km] Vojtěchov
[18.1 km] Litomyšl (zámek)
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Wikipedia

Inzerce

Náhodné video

Marek Polak | Promo videa - památkové objekty