800 let Jindřichova Hradce

oživené prohlídky | dlouhodobé akce | výstavy | přidáno pořadatelem akcí Národní památkový ústav
úterý 14. 7. 2020 – středa 30. 9. 2020  tuto akci již nestihnete 
800 let Jindřichova Hradce - ZVÝHODNĚNÉ VSTUPNÉ

V roce 1220 se ve středočeských Vleticích setkali příslušníci rodu Vítkovců. Jedním z nejvýznamnějších tehdy přítomných byl také Jindřich, nejstarší syn Vítka z Prčice, který se na dochované listině připomínající toto setkání podepsal jako Henricus de Novo castro, tedy Jindřich z Nového Hradu.

Od počátku 15. století se město s hlavním sídlem mocných pánů z Hradce, dříve zmiňované jako Nova domus nebo v němčině Neuhaus, pravidelně uvádělo názvem připomínajícím svého prvního vítkoveckého vládce Jindřichův Hradec.

K oslavě tohoto výročí jsme pro návštěvníky připravili výstavu složenou z unikátních předmětů připomínajících dějiny jednoho z nejvýznačnějších šlechtických sídel v českých zemích. Exponáty, některé vůbec poprvé, jsou vystaveny v prohlídkových trasách.

K příležitosti tohoto význačného jubilea jsme vytvořili mimořádně zvýhodněnou možnost projít si všechny prohlídkové okruhy, spatřit všechny vystavené předměty a navštívit také výstavu pohyblivých loutek Kabinety Stuchlé i Černou věž a černé kuchyně.

Stačí si jen koupit výroční vstupenku. Můžete, ale nemusíte vidět vše v jednom dni. Výroční vstupenka platí na dobu 7 dnů od zakoupení. Vstupenku, jejíž cena je při úmyslu vidět u nás opravdu vše velmi zvýhodněna, můžete také následně odevzdat v pokladně nebo zaslat poštou ke slosování.
Výroční vstupenku lze zakoupit pouze u nás v pokladně. Vyžadují to pravidla jejího využití.

V měsíci září je nadále možné navštívit všechny zdejší okruhy i ve všední dny. Okruhy II (Gotický palác) a III (Interiéry 18. a 19. století) se vypisují každý den, ne však pravidelně. Je možné se na časy začátků dotázat telefonicky 384 321 279 nebo prostřednictvím e-mailu: jindrichuvhradec@npu.cz. Okruh Černá věž + Černé kuchyně je otevřen ve všední dny od 13 do 16 hodin. Výstava Kabinety Stuchlé + Černínové je ve všední dny otevřena od 10 do 12 hodin.

O víkendech jsou výstava a Černá věž otevřeny od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin, okruhy II a III se provází častěji, než ve všední dny.

Úplná pravidla (PDF dokument) ZDE

Vylosovaní držitelé výroční vstupenky se mohou těšit na prohlídku jinak veřejnosti nepřístupných prostor zámku a na večerní hostinu ve středověké Černé kuchyni.

Cestovní klobouk posledního z rodu Slavatů Karla Felixe, kříž z Palestiny, středověká manikúra... Tyto a další zvláštní exponáty se po letošním jubilejním létě vrátí opět na svá místa do archivů a depozitářů.
Těší nás, že nám byly zapůjčeny a rovněž nás potěší, pokud jejich vystavení udělá radost našim návštěvníkům.

Pořadatel akce

Jindřichův Hradec (zámek), tel. 384 321 279, jindrichuvhradec@npu.cz

Jindřichův Hradec (zámek)
okres Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj

Zámek ve správě Národního památkového ústavu
Rozlehlý zámecký areál, stojící na místě gotického hradu ze 13. století. Renesanční podobu získal v polovině 16. století. V zahradě stojí pozoruhodný kruhový pavilon – Rondel. Po dvou požárech chátral. Památka zachráněna rekonstrukcí v letech 1906–1926.
[zdroj hrady.cz]
kliknutím zobrazíte polohu na Mapy.cz
oficiální web
Mapy.cz
Google Maps
Hrady.cz
Castles.cz
Wikipedia
Facebook

Inzerce

Náhodné video